Mateřská dovolená – zjistěte, na co máte nárok!

Nezařazené

Mateřská dovolená – zjistěte, na co máte nárok!

Nejdříve si pojďme ujasnit, kdo má nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství). Na tuto peněžitou pomoc má nárok pouze těhotná žena, která alespoň rok před otěhotněním pracovala a nadále pracuje. Pokud jste dlouhodobě nezaměstnaná, či studentka bez dokončené střední, vyšší nebo vysoké školy, bohužel na tuto pomoc nárok nemáte. Pro Vás platí až varianta rodičovského příspěvku, o který se žádá až po porodu Vašeho dítěte.  
ruce na bříšku
Žádost o nástup na mateřskou dovolenou odevzdáte svému zaměstnavateli. Na mateřskou dovolenou můžete odejít 6 – 8 týdnů před termínem porodu, který máte potvrzený v těhotenském průkazu. Mateřská dovolená trvá z pravidla 28 týdnů, pokud se Vám narodí více potomků, prodlužuje se na 37 týdnů. Při mateřské dovolené, Vám Váš zaměstnavatel nevyplácí žádnou mzdu, pouze pobíráte PPM od Okresní správy sociálního zabezpečení.

Na mateřskou může odejít i otec Vašeho ještě nenarozeného dítěte

Tato varianta se volí pouze, pokud vy jako matka na mateřskou dovolenou a peněžitou pomoc, která se při ní poskytuje, nárok nemáte, ale otec dítěte ano. Otec, který pracuje a může si u svého zaměstnavatele podat žádost k nástupu na mateřskou dovolenou. Otec na ni odchází zpravidla až po Vašem šestinedělí, to znamená, že v 7mi týdnech věku Vašeho novorozence. Podmínkou je tedy ta, že otec vašeho dítěte může nadále pracovat, o dítě se doma budete starat vy, ale on v práci nesmí vykonávat tu samou pozici, na kterou uplatňuje mateřskou dovolenou. Může si buď po dobu mateřské dovolené, která trvá 22 týdnů (pokud se vám narodí dvojčátka tak trvá 31 týdnů) vydělávat v jiné práci či setrvat ve své původní, ale s tím rozdílem, že to bude vykonávat práci na jiné pracovní pozici.
botičky novorozence
Na internetu seženete i mnoho kalkulaček, které Vám spočítají, na jakou částku se můžete na mateřské dovolené těšit. Všechny potřebné dokumenty obdržíte na Okresní správě sociálního zabezpečení. Vše musíte také hlásit svému zaměstnavateli. Nezapomeňte si také před koncem mateřské dovolené zažádat o rodičovský příspěvek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
Back To Top