Ve státní svátky bude stále zavřeno

Nezařazené

Ve státní svátky bude stále zavřeno

Skupina senátorů, která bojovala o zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě i velkoobchodě, neuspěla. Ústavní soud totiž tento návrh zamítl. V případě porušení tohoto zákona tedy může Česká obchodní inspekce pokutovat subjekty za tento správní delikt až do výše pěti milionu korun.
nákupní supermarket
Zmiňovaný zákon se týká prodejen s plochou větší než 200 metrů čtverečných a výslovně je v něm uveden zákaz prodeje 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a také 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smí být takové obchody otevřeny pouze do 12:00.
Podle ústavního nálezu se zákon však tímto omezením neprotiví ústavnímu pořádku, a naopak sleduje cíle zcela legitimně, i když pro dosažení stejného účinku mohli zákonodárci zvolit také zcela jiné prostředky, jako například změny v pracovněprávních předpisech. To však nezměnilo výsledek a zákon před soudem obstál.
Hlavním důvodem pro zamítnutí návrhu je, že podle soudu regulace prodejní doby může posilovat sociální a rodinnou soudržnost. Jde hlavně o to, že pracující mají alespoň některé dny zcela jasně vymezené, jako volné. Tyto dny jsou brány jako svátky, které je třeba si připomínat, neboť jsou součástí české kulturní a duchovní tradice. Pokud neberete svátky tímto způsobem, je dle soudu třeba si připomínat, že není třeba všechny dny trávit v nákupním shonu, ale je také možné se věnovat i jiným činnostem.
omluv mě zavřeno
Výše uvedené omezení se však nevztahuje na malé prodejny, čerpací stanice, lékárny, prodejny na nádražích a letištích či ve zdravotnických zařízeních. Tento zákon by se také neuplatnil v době války, stavu nouze a v případě ohrožení státu.
Podle zmíněné skupiny senátorů je však zákon právě v přímém rozporu se základními právy, hospodářskými i sociálními právy, když naprosto jasně znevýhodňuje některé obchodníky. Tím pak znemožňuje organizaci podnikání a plnění plánů, dle svého uvážení. Samozřejmě se senátoři opírají i o to, že zaměstnanci takto přicházejí o možnost výdělku v uvedené dny.
Tento zákon je dlouhodobě pod palbou podnikatelských svazů. Naopak odboráři stále usilují o rozšíření této regulace z uvedených svátků až na 13.
 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
Back To Top